szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szigorú járványügyi intézkedésekkel, a szokásosnál sokkal kevesebb külföldi nevezővel, de megrendezték az ősz első budapesti futóversenyét.

A járvány miatt rendkívüli biztonsági intézkedésekkel, de megrendezték a Wizz Air Budapest Félmaratont. A futók a rajtszámukat csak lázmérés után vehették át, a rajtzónába maszkban állhattak be, a frissítőállomások pedig érintkezésmentesek voltak.

A szervezők közleménye szerint a létszámon is lehetett érezni a járvány hatását, míg máskor sok külföldi jön Budapestre futni, ezúttal nagyrészt csak azok voltak itt, akik olyan országból érkeznek, ahonnan könnyebb beutazni Magyarországra.

Így is több ezren futottak: a félmaratoni távon 3774-en értek célba, a páros váltóban 318 csapat indult, hármas váltóban pedig 185 trió ment végig a 21 kilométeren. A tíz kilométeres távon közel ezren mentek végig.

Ez a verseny egyben a magyar országos bajnokság is volt, így gyakorlatilag a teljes magyar élmezőny ott volt a nevezők között. A férfiaknál nem született meglepetés, egymás után negyedszer Csere Gáspár, a BEAC futója győzött, ezúttal 1:06:29 alatt rohant végig a 21 kilométeren (ha valaki amatőrként szeretné értékelni ezt a teljesítményt, próbáljon meg száz métert 19 másodpercen belül megtenni, és ha véletlenül sikerülne, képzelje el ezt egymás után kétszáztízszer). A női mezőnyben Kovács-Garami Katalin, a Budapesti Honvéd versenyzője életében először lett félmaratonon magyar bajnok, – évekkel korábban ő 1500 méteren volt bajnok, tavaly pedig a bécsi félmaratont nyerte meg -, ezúttal 1:18:52-es idő kellett a győzelemhez.