Szerdán dönthet a kormány a 65 év felettiek vásárlási idősávjáról

Koronavírus, vírus, Budapest, enyhítés, kijárási korlátozás enyhítése, újranyitás, újra nyitás, maszk, arcmaszk, védőmaszk, bevásárlóközpont, pláza, Westend, vásárlás, bevásárlás
Vágólapra másolva!
A kormány a szerdai ülésén foglalkozik a 65 év felettiek vásárlási idősávjával - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Elhangzott az is, hogy a nyugdíjasok vállalhatnak nyári idénymunkát, ezt nem korlátozza semmi, de érdemes olyan helyen dolgozniuk, ahol kevés emberrel kerülnek közvetlen kapcsolatba.
Vágólapra másolva!

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a vírus nem tűnt el, jelen van még az országban, ezért továbbra is figyelni kell az előírások betartására. Az eddigi általános adatokkal kapcsolatban megjegyezte, az összes magyarországi eset tekintetében

a koronavírusos betegek 57 százaléka nő, a betegség 45 százalékban a 65 év felettieket érintette a hivatalos adatok alapján.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a járvány görbéje a járvány 15. hetében volt a legmagasabb. A 24. héttől pedig ez a szám folyamatosan csökken.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy telefonos bejelentkezés kell továbbra is a háziorvoshoz, aki egy órában 4 beteget fogadhat. Korlátlanul bővíthető viszont a szakellátás. A fekvőbetegeket ellátó intézményekben részleges látogatás lesz, szigorú szabályozás mellett. Javasolják, hogy ha lehet, a szabadban történjen a látogatás.

Kiss Róbert rendőralezredes, az Operatív Törzs munkatársa arról számolt be, hogy ezentúl a fővárosban is megtartható a temetés és az esküvő legfeljebb 200 fő jelenlétében. Zárt helyen is lehet esküvőt tartani, de csak a védőtávolság és egyéb biztonsági előírások betartásával. A könyvtárak is látogathatóak mától.

Az Ukrajnából és Romániából érkezőket továbbra is ellenőrzik a határon, Romániából jellemzően akkor léphet be valaki Magyarországra, ha tovább utazik egy másik országba.

Újságírói kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy külföldi utazás esetén senki ne feledkezzen meg a biztosításról, hogy szükség esetén a helyi orvosi ellátást igénybe tudja venni. Koronavírus gyanúja esetén is a helyi orvosokhoz kell fordulni.

A nyugdíjasok nyári munkavállalása nem korlátozott, de érdemes olyan munkát vállalniuk, ahol kevés emberrel kerülnek közvetlen kapcsolatba - mondta egy másik kérdésre reagálva Müller Cecília. A 65 év felettiek vásárlási korlátozásaival kapcsolatban pedig megjegyezte: szerdai ülésén dönthet a kormány a tilalom feloldásáról vagy fenntartásáról.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Origo kérdésére elhangzott az is, hogy a kőszínházak, mozik a veszélyhelyzet megszűnésével nyithatnak meg. A részleteket kormányrendelet szabályozza majd.

Szintén az Origo kérdésére a tisztifőorvos elmondta, hogy általában véve a gyerekekre nézve enyhébb lefolyású a betegség, de ezt befolyásolhatja egy alapbetegség vagy az érintett immunállapota.