Édesapja elhagyta, és már 16 évesen dolgozott - Az Oscar-díjas Audrey Hepburn élete nem volt könnyű

A színésznő nemcsak bájaival, de kedvességével is elkápráztatta az embereket.

Audrey Hepburn élete
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Idén harmincegy éve, hogy az Oscar-díjas brit-holland színésznő, Audrey Hepburn meghalt. A világhírű szépség filmjei hatalmas sikert arattak Hollywoodban, és olyan divattervezők merítettek ihletet bájaiból, mint Hubert de Givenchy francia divattervező. A hírnév előtt viszont nem volt könnyű élete: édesapja elhagyta, és már gyermekként arra kényszerült, hogy dolgozzon. 

Az Oscar-díjas Audrey Hepburn élete nem volt könnyű

Audrey Hepburn 1929. május 4-én született Belgiumban, Audrey Kathleen Ruston néven Joseph Ruston angol bankár és Ella van Heemstra bárónő gyermekeként. Gyermekkora egyik legtraumatikusabb élménye volt, amikor szülei válása után apja lemondott a családjáról, így édesanyjával Hollandiába költöztek. 

GettyImages-517367918
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

A második világháború alatt nagyon sokat éhezett, ami később is hatással volt az életére. Nyilatkozatai szerint ekkor szokott le az evésről, és ezért látszott a filmvásznon - a 170 centiméteres magassága ellenére - törékeny és vékony testalkatúnak. A háborús évek után Londonba költözött, és balettet, modern dzsesszt és avantgárd koreográfiát tanult. De a családjának alig volt pénze, ezért Audrey már 16 évesen munkába állt: tánckari balerina volt a színpadon, musicalekben kapott táncos szerepeket, emellett modellkedett, és filmekben játszott kisebb szerepeket.

Hamar hírnevet szerzett

Huszonegy évesen kapott először főszerepet a Colette francia írónő Gigi című kisregényéből készült Broadway-darabban. Az előadásban nyújtott színészi munkája egy éjszaka alatt sztárrá tette, és hamarosan Hollywoodba hívták. William Wyler filmrendező 1952-ben rábízta Anna hercegnő szerepét a Római vakációban, és Hepburn már első amerikai filmjéért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjat.

GettyImages-51246366
Fotó: Getty Images Hungary

1953-ban egy újabb kasszasikerben tűnt fel, a Sabrina című vígjátékban. Ekkorra jelmezeit és ruháit a híres francia divattervező, Hubert de Givenchy készítette. A filigrán, őzikeszemű szépség nemcsak a szakmát, hanem a közönséget is elbűvölte. Divatikonná vált, és ő személyesítette meg a háború utáni Európa visszafogott és kifinomult stílusát. Az ötvenes és hatvanas években a kor legnagyobb rendezői dolgoztak vele, sokoldalú tehetségét szinte minden műfajban megmutatta. Az Álom luxuskivitelben című vígjáték újabb Oscar-jelölést hozott számára, karaktere fekete, nagy keretes napszemüvege az egyik legdivatosabb kiegészítővé vált.

Házasság és család 

Audrey Hepburn 1954-ben ment hozzá Mel Ferrer színészhez. Házasságuk alatt háromszor elvetélt, első közös fiuk, Sean Hepburn Ferrer 1960-ban született. Kapcsolatuk azonban nem volt harmonikus, így végül 1968-ban úgy döntöttek, hogy elválnak. A színésznő karrierje csúcsán vonult vissza, és minden idejét a fiával töltötte. Az anyaságban, úgy érezte, kiteljesedett, filmszerepeket csak nagyon ritkán vállalt el.

Mel Ferrer és Audrey Hepburn fiuk, Sean születése után.
Mel Ferrer és Audrey Hepburn fiuk, Sean születése után.
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

A következő években keveset dolgozott, az utolsó filmjét Steven Spielberg rendezővel forgatta. 1968-ban hozzáment az olasz pszichiáterhez, Andrea Dottihoz, majd Olaszországba költözött. Tőle született második fia, Luca Dotti. Miután tudomására jutott, hogy férje megcsalja, elvált tőle. 1980-ban ismerte meg Robert Wolders holland tévészínészt, akivel haláláig élt együtt.

Audrey Hepburn 1993-ban halt meg vastagbélrákban. Utolsó napjait szerettei körében, a Genfi-tó melletti házában töltötte. Utolsó szentestéjének éjjelén így búcsúzott el családjától: „Ez volt életem legszebb karácsonya!”

Csak úgy falta a költőket Csinszka: Boncza Berta és Ady házassága nem volt felhőtlen

A nő gyermekkorától kezdve múzsa akart lenni.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük