Ne vedd fel, ha erről a számról hívnak! Minden pénzed eltűnhet a számládról!

Nagyon vigyázz, ha ezt a számot látod!

Csalók a Raiffeisen Bank nevében
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Újabb gátlástalan trükkel próbálkoznak a csalók, mely során az egyik bank csalásmegelőzési csoportjának telefonszámára hasonlító számról keresik a gyanútlan áldozatokat, hogy így férhessenek hozzá a bankszámlájukhoz. 

Csalók a  Raiffeisen Bank nevében

Az új módszerre egy érintett hozzátartozója hívta fel a figyelmet a Facebookon, derült ki a Dívány cikkéből.

A bejegyzést közzétevő Facebook-felhasználó elmondása szerint az anyósát a csalók azzal keresték meg, hogy gyanús tranzakciót észleltek a bankszámláján, majd azt kérték tőle, hogy töltsön le egy alkalmazást. 

Miután ez megtörtént, a csalók egy olyan telefonszámról kezdték el hívogatni a nőt, ami mindössze egy számmal tért el a bank csalásmegelőzési csoportjának elérhetőségétől. A csalók ezután rávették, hogy lépjen be a netbankjába, és ott ellenőrizze a tranzakciót. 

GettyImages-1251273723 (1)
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

"Az applikáció távoli elérést biztosít, gyakorlatilag látták a képernyőjét. Az volt a szerencse, hogy ujjlenyomattal jelentkezett be. Ezt követően app leszed, bank felhív, minden is letilt! Semmit nem tudtak, nem ők keresték" - idézi a lap a beszámolót, melynek végén a posztoló azt kérte mindenkitől, hogy meséljék el a történetet a családban. 

"Ne adjunk esélyt, hogy sikerrel járjon valamelyikünk szüleinél” - tette hozzá a bejegyzés közzétevője. 

A Dívány információi szerint a csalók egy, a Raiffeisen Bank csalásmegelőzési csoportjának elérhetőségére hajazó számról keresték az áldozatukat, amely a következő volt:

06 1 488 4980.

A bank FWR Private Banking ügyfelei számára elérhető csoport elérhetősége a 06 1 484 4979, így még ha valaki utána is néz a számnak, könnyen azt gondolhatja, hogy szintén a pénzintézethez tartozik.

A bankok nem győzik hangsúlyozni, hogy telefonon keresztül soha nem kérik ügyfeleiket banki adatok megadására, ahogy alkalmazások letöltését sem kérik tőlük. Így ha valakit egy bank nevében ezzel hívnak fel, szinte biztosan csalók próbálkoznak nála, írta a Dívány.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Fehérről feketére vált a Google háttere, ha ide kattintasz: nagyon egyszerű beállítani

Ezen az oldalon ki és be lehet kapcsolni a Google Chrome sötét módját.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük