Nagyon ritka mélytengeri lényt sikerült lencsevégre kapnia a tudósoknak: nem evilági a külseje

Különleges felvétel készült a rejtőzködő állatról!

Dana-kalmár videó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különleges felvételt készített egy tudósokból és kutatókból álló csapat a Csendes-óceán mélyén. A videón egy nagyon ritka fejlábú látható.

Taningia danae videó

A felvételen egy Taningia danae nevű fejlábú látható, amely biolumineszcens karját kinyújtva kapaszkodik meg egy kamerában.

Az állat valószínűleg hamar rájött, hogy a készülék nem zsákmány, ezért gyorsan tovább is úszott. 

A felvételt a Nyugat-Ausztráliai Egyetem és a brit Kelpie Geosciences csapata készítette a Csendes-óceán középső részén, írta a 24.hu az IFLScience cikke alapján.

Taningia danae-k akár több mint 2 méteresre is megnőhetnek, de a videón látható egyed csupán 75 centiméteres volt. 

Az állatok fénykibocsátása úgynevezett fotofóráknak köszönhető. Ezek olyan speciális fénytermelő szervek, amelyek főként mélytengeri fajokban találhatók meg. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A tudósok abban nem teljesen biztosak, hogy mire használja a faj a fénykibocsátó képességét, de a legtöbben úgy gondolják, hogy a prédájuk elkábításához szükséges. A biolumineszcencia ezenkívül a tájékozódásban vagy a párszerzésben is a segítségükre lehet.

A videóhoz hasonló felvételek tudományos szempontból nagyon értékesek, mert a tudósok még mindig igen keveset tudnak erről a különleges fajról. 

10 döbbenetes külsejű lény az óceánok mélyéről: mintha nem is ebből a világból származnának

Hihetetlen teremtmények.

Elolvasom

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük