Égeti a kalóriákat és pörgeti az anyagcserét: így hat a barna zsír az elhízás ellen

A kutatók azt is vizsgálták, hogyan aktiválható a barna zsírszövet.

A barna zsírszövet hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A barna zsírszövet különleges zsírszövettípus, melynek számos szerepe van a szervezetben. A fehér zsírszövettel ellentétben égeti kalóriát és gyorsítja az anyagcserét, így az elhízással is felveszi a harcot.  

Így hat a barna zsír az elhízás ellen

Az emberi szervezetben három különféle zsírszövet található: fehér, barna és bézs. Sokáig úgy gondolták, hogy barna zsírszövettel csak az újszülöttek rendelkeznek: ez tartja melegen a csecsemőket, így nem remegnek a hidegtől. 2002-óta óta viszont tudjuk, hogy a felnőtt szervezetben is található barna zsírszövet, amelynek feladata, hogy elégesse a tárolt zsírt, és ezáltal melegítse a testet.

GettyImages-1215120691
Fotó: Kateryna Kon/science Photo Libra / Getty Images Hungary

Tehát a táplálékból származó energiát hővé tudja alakítani, és képes a raktározott zsír égetésére. A színe, mint az a nevéből is kiderül, valóban barna, és ellentétben a fehér zsírszövettel, csak ideiglenesen képes a zsírraktározásra, viszont nagyon gyorsan aktiválódik, és szinte azonnal hőtermelésbe kezd. Elsősorban a nyak, a vállak, a karok és a lapocka környékén található meg, és különösen azoknak lehet értékes, akik túlsúllyal küzdenek. A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a személyek, akik bizonyos mennyiségű barna zsírszövettel bírnak, ellenállóbak néhány krónikus betegséggel szemben. Az 52 ezer emberrel végzett vizsgálat szerint alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata is azok között, akiknél kimutatható a barna zsírréteg megléte. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a barna zsírszövet képes enyhíteni az elhízás negatív hatásait. Az elhízottak körében általánosságban nagyobb az anyagcserezavarok aránya, ám a barna zsírszövettel rendelkező túlsúlyos emberek között hasonló számban fordulnak elő ezek a betegségek, mint az átlagos testsúlyúaknál.

Lehet normál zsírból barna zsírt csinálni?

A felnőttek a csecsemőkhöz hasonlóan képesek aktiválni a barna zsírszöveteiket, amire az inzulintermelés jelentős hatással van. Az inzulinszintet legnagyobb mértékben a szénhidrát emeli meg, amelynek hatására deaktiválódik a barna zsírszövet, és egyre több fehér zsírszövet termelődik a testben. Ám ha az inzulinszint alacsony, a ketontestek aktiválják a barna zsírszöveteket, tehát a ketogén diéta a legmegfelelőbb arra, hogy támogassuk a barna zsírszövetek munkáját. A csípős paprikáról szintén úgy tartják, hogy segíti ezt a folyamatot: a paprikában lévő kapszaicin hatására a fehér zsír barna zsírrá alakul át. 

Ezért olyan egészségesek és karcsúak a görög nők: 3 zsírégető étel, amit gyakran fogyasztanak

A hagyományos görög ételek rendkívül egészségesek.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük