Varázsgombában talált anyag segíthet a depresszió ellen: friss kutatás jelent meg róla

Ez az anyag a varázsgombában található meg, és kiderült, hogy hatékony lehet a depresszió ellen.

Varázsgomba depresszió ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A depresszió kezelésében áttörést hozhat egy varázsgombákban fellelhető vegyület, a pszilocibin. A friss kutatások és az a tanulmány, mely 2024 májusában jelent meg a BMJ-ben, új fényt vet a pszichedelikus szerek használatára a mentális egészség területén.

Varázsgomba a depresszió ellen

pszilocibint vizsgálva kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ez az anyag hatékonyabb lehet a depresszió kezelésében, mint a hagyományosan alkalmazott placebo, niacin (B-vitamin) vagy pszichedelikus mikroadagok (mikrodózis).

Varázsgomba depresszió ellen 1
Fotó: Joe Amon/MediaNews Group/The Den / Getty Images Hungary

Az új eredmények különösen ígéretesek lehetnek azoknak, akik másodlagos depresszióban szenvednek, tehát egy alapbetegség következményeként alakult ki náluk. A tanulmány megállapította, hogy a pszilocibinkezelések hatása jelentősen erősebb volt, mint a kontrollcsoportoknál alkalmazott kezeléseké. Ezek az eredmények azonban további kutatásokat igényelnek annak megerősítésére, valamint annak megértésére, hogy milyen hatásmechanizmus áll mögötte.

A depresszió világszerte komoly terhet jelent, és az antidepresszáns-kezelések hatékonysága gyakran korlátozott - korábban írtunk arról, hogy milyen életkorban alakul ki leggyakrabban ez a mentális betegség. Ezért az új terápiás megközelítések kritikus jelentőségűek. A pszilocibinterápia új lehetőséget kínál a depresszió kezelésében, de ahhoz, hogy valóban hatékony és biztonságos legyen, még sok munka vár a kutatókra és az egészségügyi szakemberekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

pszilocibinkezelések potenciális előnyeinek kiaknázása mellett számos kihívással is szembe kell nézni. Jogszabályi korlátok és szabályok hiányában az anyag széles körű alkalmazása még nem lehetséges. Emellett az egyéni reakciók, a lehetséges mellékhatások és az optimális adagolás kérdése is további vizsgálatokat igényel. A sima csiperkegomba is nagyon egészséges, erről bővebben itt olvashatsz.

Azonban annak ellenére, hogy még sok a megválaszolatlan kérdés és kihívás, a pszilocibin új utat nyithat a depresszió kezelésében. A jövőbeli kutatások célja, hogy jobban megértsék az anyag hatását és alkalmazását, valamint hogy elősegítsék annak széles körű elfogadását és használatát.

8 hétköznapi étel, ami bizonyítottan boldoggá tesz: megdobják a szerotoninszintet

Ételek, amelyeknek az elfogyasztása után egy kicsit boldogabbnak érezheti magát az ember.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük