Sebastian Kurz: Az oltással kezdetét veszi a járvány feletti győzelem

vaccines pandemic epidemic virus health drugs Horizontal Vienna's Mayor Michael Ludwig presents a vaccine on the occasion of the arrival of the first coronavirus (Covid-19) vaccination doses, in front of 
Governor of Lower Austria Johanna Mikl-Leitner at
Szombaton Ausztriába s megérkezett az első szállítmány
Vágólapra másolva!
Ausztriában vasárnap 9 órakor indul a koronavírus elleni oltás. Az ország történetének legnagyobb immunizálásában elsőként három nő és két férfi kapja majd meg az ellenanyagot. A 80 év feletti betegeket a Bécsi Orvostudományi Egyetemen fogják beoltani. A legidősebb páciens 93 éves.
Vágólapra másolva!

Az első injekciókat Ursula Wiedermann-Schmidt, az Osztrák Vakcinológiai Társaság elnöke, illetve Thomas Szekeres, az Osztrák Orvosi Kamara elnöke fogja beadni a krónikus betegségekben szenvedő pácienseknek. A Bécsi Orvostudományi Egyetemen kockázati csoportba tartozó betegekre szakosodott ambuláns osztály működik, az öt önkéntes ott jelentkezett az oltásra - közölte Wiedermann-Schmidt.

A gyártó szerint

bizonyos védelem már az első injekciótól számított hét napon belül kialakul.

Az APA osztrák hírügynökség közölte, hogy már sokan jelentkeztek vakcináért.

Szombaton Ausztriába s megérkezett az első szállítmány Forrás: AFP/APA/Hans Punz

Szombaton Ausztriába hozzávetőleg 10 ezer adag oltóanyag érkezett, amit egyenlően osztanak el a tartományok között. Először a legmagasabb kockázati csoportba sorolt 80 éven felüli, idős-, illetve szociális otthonban lakó önként jelentkezők kaphatják meg a vakcinát.

Előbb az idősek, aztán a kórházi dolgozók

Januártól márciusig három részletben további 1 millió adag oltóanyag érkezik Ausztriába. A kormány stratégiájának megfelelően a szépkorúak után a kórházak személyzete - kockázati besorolás szerinti sorrendben -, valamint a több krónikus betegséggel is küzdő idősebbek korosztálya következik.
Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken kijelentette, hogy "az oltással veszi kezdetét a járvány feletti győzelem".

Ausztria a többi uniós tagállammal egy időben kezdi meg az immunizálási kampányt. Az országban a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma 350 484, közülük 5843-an haltak meg a kórban.