Magabiztos topolyai győzelem a Mesterért

TŐKE JÁNOSTŐKE JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.12.17. 12:46
null
Szabó Zoltánért is nyertek a topolyaiak (Fotó: FK TSC)
A szerb labdarúgó-bajnokság 19. fordulójában a Topolyai SC az Indjijához látogatott. A vendégek edzőjének, Szabó Zoltánnak a váratlan halála miatt elhalasztott meccsen a Topolya remek játékkal rukkolt ki, és magabiztosan győzött.

 

SZERB SZUPERLIGA
19. FORDULÓ

Indjija–Topolyai SC 0–3 (Tomanovics 4., Sztanojev 38., Petkovics 67.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Annak ellenére, hogy Szabó Zoltánnak, a Topolyai Sport Club edzőjének tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála miatt mindössze huszonnégy órával halasztották el az Indjija–TSC labdarúgó-mérkőzést a szerb Szuperliga 19. fordulójában, a topolyai csapat játékosai az idény egyik legjobb teljesítményével rukkoltak ki, és magabiztos, 3–0-s győzelmet arattak, az Indjija pedig sorozatban a negyedik vereségét szenvedte el.

Az észak-bácskai együttes már a negyedik percben megszerezte a vezetést, amikor Nenad Lukics jobb oldalról elvégzett szögletét a csapatkapitány, Szasa Tomanovics fejelte négy méterről a kapuba (0–1). A visszafogott, pár másodperces ünneplés után a TSC játékosai nem álltak be védeni az előnyüket, hanem sorozatban gyártották a helyzeteiket, s Mihajlo Banjac, valamint a már említett Tomanovics, illetve Sztanojev is növelhette volna az előnyt.

Hogy ez nem sikerült, azért leginkább a hazaiak kapusa, Novakovics volt felelős, aki fantasztikus formában védett. A 38. percben azonban már ő is tehetetlen volt, amikor a bal oldalon Lukics elvitte mellette a labdát, és hajszálpontosan a középen érkező Sztanojev elé passzolt, aki két méterről megszerezte első gólját a TSC színeiben. 0–2

A második félidőben sem változott a játék képe, a TSC mezőnyfölényben futballozott, és a 67. percben ez a fölény góllá érett. Borko Duronjics szöglete után a labda mindenki feje felett átszállt, erre pedig Marko Petkovics számított, aki öt méterről a kapuba fejelt. 0–3

A TSC a győzelemnek köszönhetően 24-re növelte pontjai számát, s maradt a 12. helyen, míg az Indjija 18 ponttal a tizenhatodik helyen áll. Ha a TSC megnyeri a 17. fordulóból elhalasztott mérkőzését a Javor ellen, akkor 27 ponttal zárja az őszi idényt, és feltornássza magát a nyolcadik helyre.

 

A pólón két nyelven olvasható, hogy „Köszönünk mindent, Mester” (Fotó: FK TSC)
A pólón két nyelven olvasható, hogy „Köszönünk mindent, Mester” (Fotó: FK TSC)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90. perc: Vége a meccsnek, biztosan nyert a Topolya. 0–3
90. perc: Djuro Zec
kapott remek labdát Tomanovicstól, de lövését Novakovics vállal védte.
82. perc:
Cserék a TSC-ben: Vaszilije Djurics és Djuro Zec be, Borko Duronjics és Jug Sztanojev le.
77. perc: Brana Ilics
hagyta ki a hazaiak legjobb helyzetét: egy jó kiugratás után a bal kapufa mellé csavart.
67. perc: GÓÓÓÓL! HÁROM A TOPOLYAI ELŐNY. Duronjics bal oldali szöglete után mindenki feje felett átszállt a labda, amely végül Petkovics elé került, aki öt méterről a kapuba fejelt. 0–3
62. perc:
Sokat ígérő TSC-akció végén Duronjics rossz megoldást választott, balra indult meg, ahol három védő is várta, így végül három méterrel a kapu mellé lőtt.
60. perc:
Egy hazai ellentámadás végén Radin lőtt 25 méterről másfél méterrel a bal kapufa mellé.
57. perc: Sztanojev
hagyta ott a védőjét, de Novakovics a legjobb ütemben mozdult ki a kapujából, és megelőzte a TSC játékosát.
53. perc:
Ezúttal Lukics került helyzetbe, de lövését Novakovics védte.
52. perc:
Lukics két védőt is elvitt a tizenhatoson belül, majd önzetlenül az érkező Milicsevics elé passzolt, akinek a lövése Novakovics jobb lábában akadt el.
50. perc: Lukics
a tizenhatos vonalánál félfordulásból lőtt egy méterrel a jobb kapufa mellé.
50. perc:
A második félidő első öt percében nem változott a játék képe, a hazaiak a félpályát sem tudják átlépni, a TSC teljes ellenőrzése alatt tartja a mérkőzést.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: Vége az első félidőnek. Teljesen megérdemelt a TSC vezetése, a hazaiak legjobbja Novakovics kapus volt, ha ő nincs, három-négy góllal is vezetnének a vendégek. 0–2
45. perc: Szkopljak
lőtte át a hazai védelem felett a labdát, de Lukics lesen volt.
41. perc: Basztajics
tizenegyest szeretett volna kapni, de Antonics és a játékvezető is csak mosolygott egyet a hazaiak szándékán.
Sztanojev az első gólját szerezte a TSC mezében.
38. perc: GÓÓÓÓL! NÖVELTE ELŐNYÉT A TSC! Egy gyors TSC-ellentámadás után Banjac passzolt Lukicshoz, aki elvitte a kapus mellett a labdát, majd a középen érkező Sztanojev elé passzolt, aki két méterről az üres kapuba lőtt. 0–2
33. perc:
Óriási helyzetet hagyott ki a TSC. Sztanojev vette le a labdát tíz méterre szemben a kapussal, de fél méterrel a jobb kapufa mellé lőtt.
31. perc: Így is lett, Vaszilije Bakics állt be Krneta helyére.
30. perc: Krneta
ütközött Lukiccsal, s úgy néz ki, a hazaiak játékosa nem tudja folytatni a játékot.
25. perc:
A tizenhatos jobb oldaláról járt a szabadrúgás a TSC-nek, Lukics ravaszul egyből kapura tekert, Novakovics hárított.
23. perc: Filipovicsnak
először volt dolga, Basztajics lövését ütötte szögletre.
19. perc: Lukics
beadását kifejelték a hazai védők, Banjac 18 méterről bombaerős lövést eresztett meg, Novakovicsnak másodszorra sikerült megfognia a labdát.
14. perc: Lukics
szöglete után Tomanovics öt méterről fordult kapura, Novakovics újabb hihetetlen bravúrt mutatott be, és magához ölelte a labdát.
14. perc:
Ismét Banjac, tíz méterről lőtt, Novakovics hatalmasat védett,
12. perc: Duronjics
adott be bal oldalról, Banjac az ötösön senkitől sem zavartatva fejelhetett, de a labda a felső lécet súrolva hagyta el a pályát.
9. perc: Protics
beadása után Alekszics lőtt hét méterről a TSC kapuja mellé. Ez volt a hazaiak első veszélyes támadása.
8. perc: Banjac
lőtt a szöglet után 18 méterről a jobb alsó sarok felé, de a kapus védte a lövést.
8. perc:
Lukics szabadrúgása a sorfalról szögletre vágódott.
6. perc: Djordjevics
rántotta le Duronjicsot a középpályán, a játékvezető magához rendelte, és közölte vele, hogy még egy ilyen, és előkerül a sárga lap.
4. perc: GÓÓÓL! VEZET A TOPOLYA! Lukics szöglete után Tomanovics, a csapatkapitány ugrott a legmagasabbra, és négy méterről a kapuba fejelt. 0–1
3. perc: Banjac
adott be jobbról, szögletre mentettek a hazai védők.
1. perc:
Egy bal oldali beadást sikerült a hazaiak kapusának lefülelnie Lukics elől, nem sok kellett, hogy azonnal gólt szerezzen a TSC

1. perc: Elkezdődött a találkozó. Az Indjija tiszta zöldben, a Topolya tiszta fehérben játszik.

A TSC játékosai is Szabó Zoltánra emlékeztek (Fotó: FK TSC)
A TSC játékosai is Szabó Zoltánra emlékeztek (Fotó: FK TSC)

 

Egyperces csenddel emlékeztek a résztvevők Szabó Zoltánra.

Minden TSC-sen fehér póló van Szabó Zoltán képével, valamint szerbül és magyarul fekete felirat: „Köszönünk mindent, Mester!”

A meccs előtt néhány perccel így nyilatkozottMirko Jovanovics: „A mai meccsre csak úgy készültünk, hogy Zoliért lépünk pályára, hogy érte játszunk ma.”

TSC-közlemény: „Szabó Zoltántól pénteken, 12 órakor, szülőfalujában, Nemesmiliticsen veszünk végső búcsút.”

A KEZDŐCSAPATOK:
INDJIJA:
Novakovics – Protics, Mihajlov, Cucin, Krneta – Djordjevics, Radin – Neskovics, Obradovics, Basztajics – Alekszics.Vezetőedző:Dejan Cselar.
A kispadon:Vulics, Bakics, Szekulics, Dimitrijevics, Vujaszin, M. Ilics, Tripkovics, Jovanovics, Purtics, Markovics, B. Ilics.
TSC:Filipovics – Ponjevics, Szkopljak, Antonics, Petkovics – Milicsevics, Tomanovics – Duronjics, Banjac, Sztanojev – Lukics.Edző:Mirko Jovanovics.
A kispadon:Jorgics, Szantracs, Varga, Eleven, Zec, Dosztanics, Djurics, Babics, Balazs, Petrovics.

ELŐZMÉNYEK

Negyvenkilencedik életévében december 15-én elhunyt Szabó Zoltán, a Topolyai Sport Club vezetőedzője. Az első hírek szerint a tréner halálát szívinfarktus okozta.

Szabó Zoltán 2017-ben ült le a topolyai együttes kispadjára, és a csapat akkor remek sorozatot produkálva megnyerte a szerb másodosztályt, vagyis a Prva Ligát, ezzel bejutott a Szuperligába.

Az újonc topolyai csapat remek teljesítményt nyújtott az egész idényben, a sajtó nem győzött csodálkozni a TSC kiváló eredményei és a szemet gyönyörködtető futballt látván. Az együttes 59 ponttal a negyedik helyen végzett, és kiharcolta az európai kupaszereplést.

Az Európa-liga selejtezőjének első fordulójában a moldovai HIncesti Petrocubot idegenben győzte le az észak-bácskai együttes, a második fordulóban pedig 6–6-os döntetlen után, a tizenegyespárbajban veszített a román FCSB ellen. Szabó a TSC előtt az újvidéki Proleter, a Jagodina, a kúlai Hajduk és a zombori Radnicskit is irányította.

Szabó Zoltánt, a Topolyai Sport Clubfiatalon elhunyt edzőjétSzerbia-szerte tisztelték, amit az is bizonyít, hogy nem volt az országban olyan tájékoztatási eszköz, amelyik figyelmen kívül hagyta volna a tréner halálhírét, és ne emlékezett volna meg méltó módon a kiváló szakemberről.

A szabadkai székhelyűPannon Rádió és Televízióhosszú összeállítást közölt a honlapján, amely felidézi Szabó pályafutását, a TSC-vel elért sikereit. A cikkbe több Szabó-nyilatkozatot is beágyaztak, és közölték a topolyai csapat szurkolótáborának, aKék Betyároknaka közleményét is, amelyből kiderül, hogy Szabó Zoltán a szurkolók nagy barátja volt, aki rengeteget tett a szurkolótábor és a csapat közötti lehető legjobb viszony kialakításáért.

„Az egységes, együtt lélegző, együtt dolgozó, egy cél felé törő Közösség szerves részeként tekintett ránk, szurkolókra, példát mutatva ezzel is sokaknak, akik ezekben a modern időkben hajlamosak megfeledkezni róla, miről is szól a foci valójában” –áll a szurkolótábor közleményében.

ASzabad Magyar Szó,amely magyar nyelven elsőként jelentette meg Szabó Zoltán halálhírét, szerzői cikkel búcsúzott Szabó Zoltántól, akit szolgáló úriembernek neveztek, aki mindig és mindenhol úriemberként viselkedett, akár nyert, akár veszített a csapata, s ahol megfordult, ott mindig teljes szívvel és odaadással szolgálta a közösséget. A cikk megemlíti: Szabó hozzáállásáról és profizmusáról sokat elárul, hogy amikor nem volt lehetősége felvenni a telefonját, később ő maga hívta vissza az újságírókat és állt egy-egy nyilatkozat erejéig a rendelkezésükre.

AMagyar Szónapilap december 16-ai számában a hírsávban közöl egy írást, amelyben nagy vonalakban megemlítik Szabó eddigi pályafutásának állomásait, s belefoglalták a TSC közleményét, amelyben az áll, hogy„Szabó Zoltán vezetőedzőnek köszönhetjük a klub történelmi sikerét, vezetése alatt sikerült bejutni a szerb Szuperligába, mélyen megrendültünk a halálhír hallatán”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik