Privát futballmúzeum – Hegyesi László szertáros válogatott ereklyéi

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.12.15. 15:41
null
Ilyen mezválogatása senkinek sincs (Fotó: Micheller Szilvia)
Hegyesi László, a magyar labdarúgó-válogatott szertárosa már múzeumot is nyithatna Csömörön, annyi mezt, cipőt, csapatzászlót, sípcsontvédőt, aláírást, fotót gyűjtött össze a „keze alatt” az elmúlt hét évben megforduló játékosoktól. És Szoboszlai Dominiktól még csak egy-két szerzeménye van... 


Csömör, a nagyközség centruma.

A szomorkás, lehangoló késő ősz ellenére kivételesen hét ágra süt a nap, az utcán lehajtott fejű, maszkos emberek sietnek a dolgukra. A budapesti agglomeráció településén is érződnek a hétköznapok nehézségei, a bicikliről lepattanva megviselt bácsika igazit útba bennünket, merre találjuk a Széchenyi utcát. Ahol korábban minden utcasarkon jóízűen beszélgettek az ismerősök, most a többség ridegen siet dolgára, jobb nem a másik közelébe menni, mert ki tudja... A nyomasztó időszak ellenére a helyi római katolikus templom körüli utcák egyikében lakik valaki, akivel a koronavírus-járvány dacára is madarat lehetne fogatni: Hegyesi László olyan élményekkel gazdagodott az elmúlt időszakban, amelyekről sokan csak álmodnak. A magyar labdarúgó-válogatott felszerelésekért felelős szakembere – szertárosa – testközelből nézhette végig, ahogy Gulácsi Péterék (ismét) kijutnak az Európa-bajnokságra, és ahogy történelmet írva Oroszországot, Szerbiát és Törökországot is maguk mögé utasítják a Nemzetek Ligája csoportkörében.

Ha nem tudtuk volna a házszámot, akkor is megismerjük a portát, Hegyesi László köztudottan szeret a friss levegőn lenni és kertészkedni. „A legjobbkor érkeztetek, nemrég végeztünk a levelek összesöprésével   – mosolygott a házigazda, és már beljebb is tessékelt bennünket, hogy megmutassa egyik büszkeségét, a csömöri házát és annak kertjét. – A párommal, Gizikével szeretjük, ha rendben van a ház körül minden, s ha nem esik az eső, szinte minden délelőtt a kertben tüsténkedünk. Odakintről, az utcáról gyakran bekiabálnak, mitől ilyen szép a füvünk. Távolról nem látszik, de a lenti rész műfű, azt is speciális géppel tisztítjuk.”

„Őskori” mérleg a kertben (Fotó: Micheller Szilvia)
„Őskori” mérleg a kertben (Fotó: Micheller Szilvia)

A kertben a két futkározó házőrző kutya mellett lefestett kerékpár, speciális formájúra visszavágott méretes fa, bográcsozóhely, a paradicsomnak magas ágyás, s egy „őskori” vasmérleg díszeleg.      „Annak idején mérlegkészítőnek tanultam, a múlt tiszteletére állítottam ide ezt a több évtizedes darabot. Állítom, amíg a mai digitális masinák gyakran tévednek, ez így, ütött-kopottan is dekára pontosan mutatja, minek mennyi a súlya.”


A válogatott futballistái gyakori vendégek Csömörön, ha a környéken járnak, gyakran rácsörögnek a szertárosra, Laci bá odahaza van-e  „Tudják, hozzám bármikor jöhetnek. Leülünk, beszélgetünk, megkínálom őket kávéval, és egyikőjük sem távozik üres kézzel, kóstoló mindenkinek jár a híres csabai kolbászból.”

Legjobbjaink külföldi klubmezeiket is Hegyesi Lászlónak ajándékozták (Fotó: Micheller Szilvia)
Legjobbjaink külföldi klubmezeiket is Hegyesi Lászlónak ajándékozták (Fotó: Micheller Szilvia)


Merthogy Hegyesi László annak idején Békéscsabán az NB I-ben is bemutatkozott, a mai napig őrzi az Újpest elleni 1975. novemberi mérkőzés írásos beszámolóját, az ember nem mindennap léphet pályára Bene Ferenc, Fazekas László vagy Dunai Antal ellen. Másra is büszke lehet, hiszen hét éve a felnőttválogatott szertárosa, 2013-ban Egervári Sándor nevezte ki a szerelésekért felelős posztra. Azóta nincs nélküle válogatott összetartás, egyetlen mérkőzést sem hagyott ki, segítette Csábi József, Pintér Attila, Dárdai Pál, Bernd Storck, George Leekens, Szélesi Zoltán és Marco Rossi szövetségi kapitány munkáját. Ismeri a csapattagok minden rezdülését. „Marco Rossi szokta mondani, Laci, te mindenkinél többet tudsz a srácokról. Tényleg így van, velem olyasmit is megosztanak, amit másokkal nem biztos. Ismerem minden mozdulatukat, Telkiben az edzőtáborok alatt egy grimaszból, nézésből tudom, kivel lehet aznap poénkodni, és kit jobb békén hagyni.”

Különleges cipőkollekció (Fotó: Micheller Szilvia)
Különleges cipőkollekció (Fotó: Micheller Szilvia)


Nem meglepő, hogy a meseszép kertben futballereklyéket is találhatunk: méretes poszterekről köszönnek vissza a nemzeti mezt viselő futballisták, de a kültéri bemutató kismiska ahhoz képest, ami odabent, a hátsó lakrészben fogad bennünket. Hegyesi László amolyan házi múzeumot rendezett be az elmúlt több mint másfél évtized ereklyéiből. Az egyik sarokban a kapusoknak van külön rész fenntartva, Király Gábor, Gulácsi Péter és a többi kerettag mezei, kesztyűi sorakoznak. A másik sarok a két nagy kedvenc, Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám felségterülete, tőlük több mez is van a falon, de ott a 2016-os franciaországi Eb-n viselt csapatkapitányi karszalag, a sípcsontvédő és a rövidnadrág is. Stieber Zoltán cipője is a gyűjtemény része, az a futballcsuka, amelyben a kontinenstornán felejthetetlen, pimasz átemelős gólt szerzett Ausztria ellen.

Az a bizonyos „kapussarok
Az a bizonyos „kapussarok" (Fotó: Micheller Szilvia)


Ereklyéből olyannyira nincs hiány, hogy Csömör polgármestere, Fábri István is a fejébe vette, érdemes lenne az összegyűlt tárgyakból kiállítást rendezni. Hogy hányféle mez, dressz, cipő, csapatzászló, sípcsontvédő, aláírás, fotó alkotja a gyűjteményt, maga a tulajdonos sem tudja, számtalan külföldi darab is színesíti a kollekcióját. Legutóbb Gyurcsó Ádám és a törökök ellen élete első válogatottbeli gólját szerző Varga Kevin lepte meg egy-egy mezzel, amelyet klubcsapatától hozott a lelkes gyűjtőnek.

Hegyesi László, a magyar futballválogatott szertárosa
(Fotó: Micheller Szilvia)
Hegyesi László, a magyar futballválogatott szertárosa (Fotó: Micheller Szilvia)

A válogatott a közelmúltban történelmet írt azzal, hogy kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra, a Nemzetek Ligájában pedig Oroszországot, Szerbiát és Törökországot is maga mögé utasította.      „Csodaszámba menő eredményeket értek el a fiúk      – mosolygott Hegyesi László.   – Átéltem már ezt-azt velük, de sohasem felejtem el, ahogy a mostani találkozók után a Puskás Aréna gyepén ugráltunk, ünnepeltünk. A jelenlegi keret rendkívül egységes, korábban éreztem olyat, hogy egy-egy nagynevű ellenféltől be vagyunk tojva, most ennek a jele sincsen. Ezek a srácok senkitől sem ijednek meg, és nincs nyavalygás sem. Ha valaki tíz percet kap a szakmai stábtól, annak örül, és próbál bizonyítani.”

Íme, a Dzsudzsák- és Szalai-sarok (Fotó: Micheller Szilvia)
Íme, a Dzsudzsák- és Szalai-sarok (Fotó: Micheller Szilvia)

A csömöri ház egyik fala üres.

Nem véletlenül, a közeljövő egyik sztárjának, Szoboszlai Dominiknak van fenntartva. A minimúzeum tulajdonosa egy egész falat szán a válogatott húszesztendős támadójának. „Szobitól” is van már egy-két relikviája – ám ha a fejlődése ilyen ütemben halad, nemhogy egy fal, az egész csömöri ház sem lesz elég a tőle kapott ereklyéknek.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2020. december 12-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik