Biztos valami őrült fog kinyiffantani - előre megjósolta halálát a negyven éve meggyilkolt John Lennon

John Lennon Hírességek, akik megjósolták saját halálukat
Vágólapra másolva!
John Lennont, a világ talán leghíresebb együttesének, a The Beatlesnek az alapítóját ma 40 éve ölte meg az egyik rajongója azok után, hogy pár órával korábban meg dedikáltatta vele a Double Fantasy című albumát. Négyszer lőtte meg a zenészt, aki a sérülései miatt elvérzett. A gyilkosa börtönben van.
Vágólapra másolva!

John Lennon 1940. október 9-én született Liverpoolban. Még gyerek volt, amikor édesapja elhagyta a családjukat.

18 éves volt, amikor 1958-ban az édesanyja meghalt, miután egy részegen autózó rendőr elgázolta.

Elsőként a rajztudásával tűnt ki a többi gyerek közül, ezért a liverpooli College of Art tanulója volt, ott is végezte el a tanulmányait. Szeretett lázadni a szigorú iskolai rendszer ellen, ehhez pedig hozzátartozott a rock and roll zenék hallgatása is. Hamar kiderült, hogy John Lennon a zenében is tehetséges. 1957-ben alakította meg első zenekarát, a The Quarrymentet.

Később ebbe belépett Paul McCartney és George Harrison is, majd több névváltoztatás után a 60-as évekre kiforrta magát világhírű The Beatles. 1962-ben, Ringo Starral lett teljes a zenekar.

The Beatles: George Harrison, Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr Forrás: Getty Images

A hírnevük határt nem ismerően ívelt felfelé az egész világon, ami

főleg annak volt köszönhető, hogy Paul McCartney és John Lennon folyamatosan vitatkozott és rivalizált egymással.

Ez adta a legnagyobb lendületet a Beatlesnek. A legjobb dalszövegíró közülük John volt, mivel több stílusban is jeleskedett.

Nem mindig voltak népszerűek

Mint minden zenekar életében, a Beatlesnél is voltak nehéz időszakok. John Lennon tett olyan kijelentéseket, ami több rajongójukat is feldühítette.

Az egyik turnéjuk előtt, 1966-ban kijelentette, hogy a zenekaruk még Jézusnál is népszerűbb.

Ezek után sok helyen elégették a lemezeiket. Többen Lennont is megfenyegették, még a Ku Klux Klan is rátámadt.

John Lennon Forrás: Getty Images/Rowland Scherman

A banda tagjai a hatvanas évek második felére egyre inkább kezdtek széthúzni. A rajongók nagy része ezért Lennont hibáztatta. A zenész 1968-ban elvált feleségétől, Cynthia Lennontól és egy év múlva, 1968-ban elvette a japán származású Yoko Onót, aki nagy hatással volt a művészetére.

A tagok egyre inkább próbálták az önös érdekeiket érvényesíteni, miután az EMI lemeztársaság menedzsere, Brian Epstein 1967-ben meghalt.

A Beatles utolsó lemeze a Let it be lett, ami 1970-ben jelent meg.

Jól indult a szólókarrier

John Lennon a zenekar feloszlása után szólókarrierbe kezdett, és meg ugyanabban az évben kiadta első albumát, a John Lennon/Plastic Ono Bandet.

Rá egy évre jött a talán leghíresebb lemeze, az Imagine.

Ezek után változott az érdeklődése, és inkább a jelenkori problémák felé fordult.

Ellenezte a vietnámi háborút, a nők alárendeltségét és a rasszizmust is.

1973-ban elindult a lejtőn. Kábítószerfüggő lett, majd az alkoholban kereste a megoldást, amiért a felesége egy időre el is hagyta. Eközben az FBI a politikai nézetei miatt vizsgálódott ellene és a Beatles többi tagjával sem ápolt jó kapcsolatot.

John Lennon és Yoko Ono Forrás: Getty Images/Anthony Cox

1980-ban, a halála évében, miután Yoko Ono visszament hozzá, kiadott egy újabb lemezt, amit a házasságára utalva Double Fantasynek nevezett el.

Még ebben az évben elkezdett dolgozni egy másik lemezen,a Milk and Honeyn, de ezt már feleségének egyedül kellett kiadnia.

1980.12.08.

Mark David Chapman 1980-ban decemberében eldöntötte, hogyan legyen híres:

meggyilkolja az egyik legismertebb embert a világon, John Lennont.

Mark David Chapman Forrás: AFP/Nyc Pd

A hónap elején megvette a Double Fantasy albumot, szerzett egy zabhegyezőt és egy revolvert is. December 8-án, több más rajongóval együtt a házaspár New York-i, Dakota-házi otthona kapujában várta Lennont.

Amikor kijöttek, Chapman odalépett Lennonhoz és dedikáltatta vele a lemezt.

Ezt egy amatőr fotós le is fotózta:

Lennon és Ono ezek után bement a stúdióba, ahonnan 6 órával később tértek vissza az otthonukba, Chapman ott várta őket. Amikor Lennon elhaladt mellette, utána szólt, majd a fegyverével ötször rálőtt.

Négyszer eltalálta a zenészt.

A portás fegyverrel rontott a nyugodtan álló Chapmanre, és azt kérdezte: "Tudja Ön, hogy mit tett?", mire a gyilkos azt válaszolta: "Igen, épp most lőttem le John Lennont".

A helyszínre percek alatt kiértek a rendőrök és kórházba vitték Lennont, de még útközben meghalt, elvérzett.

Chapman a lövések után nem bántott senkit. Az akkor 25 éves, hawaii lakos fanatikus Lennon-rajongó volt, de idővel egyre jobban kiábrándult bálványából, mert úgy vélte, Lennon nyilatkozatai és fényűző élete között túl nagy az ellentét, vallásos megtérése után (a híres "Népszerűbbek vagyunk Jézusnál" nyilatkozat miatt) istengyalázót is látott benne.A zabhegyezőt olvasgatta a helyszínen, amíg a rendőrök elfogták. A könyv első oldalára annyit írt: "ez a vallomásom".

A Doubel Fantasy lemez, amit John Lennon dedikált a későbbi gyilkosának. Az aláírás Yoko Ono nyakánál látható. Forrás: Gold Auctions

John Lennon halála az egész világot megrázta. A médiumok a műsoraikat megszakítva számoltak be a gyilkosságról. Még aznap hatalmas gyászoló tömeg gyűlt össze otthona előtt, valamint több nagy városban is ezrek emlékeztek rá.

Szabadulni akar

Mark David Chapmant előre megfontolt emberöléssel vádolták meg. Tucatnyi pszichiáter több hónapon át vizsgálta és végül arra jutottak, személyiségzavarban szenved ugyan, de beszámítható. Chapmant a bíróság 1981-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

A történtek óta összesen tizenegyszer kérte a szabadlábra helyezését, de ezt mindig elutasították arra hivatkozva, hogy veszélyes a társadalomra.

Legutóbb idén augusztusban próbálkozott. A férfi 2014-ben azt mondta, a börtönben megtalálta Jézust és megbánta a tettét, valamint állítja, hogy a gyilkosság idején zavarodott volt. John Lennon életéről dokumentumfilm készül Let Me Take You Down címmel, ami az augusztusi bejelentés szerint idén december jelenik meg, és a gyilkosa is megszólal benne.