A hazai szexmunkásokat is nagyon nehéz helyzetbe hozta a vírus

GettyImages-1227579901

Még mélyebb válságba sodorja a brit szexmunkásokat a koronavírus-járvány: a prostituáltaknak választaniuk kell, hogy munkájukkal az egészségüket kockáztatják, vagy a családjuk éhezik majd. Ezért az angol prostituáltak kollektívája (English Collective of Prostitutes, ECP)

állami támogatást kért a koronavírus-járványban dolgozó szexmunkások számára

írja a BBC. Az ECP nevében egy egykori szexmunkás, Cari elmondta, az új korlátozások miatt fontossá vált, hogy a kormány biztosítsa az általuk kért sürgős kifizetéseket. Továbbá szerinte

a kormánynak foglalkoznia kell a szexmunkások illegális státuszával, amely megakadályozza, hogy a nők igényt tartsanak a többi munkavállaló számára biztosított jogosultságokra.

Cari hozzátette: bár sok nő biztonsági aggályok miatt hagyta abba a munkát, néhányan folytatták, mivel semmilyen pénzügyi támogatáshoz nem jutottak.

AZOK, AKIKNEK DOLGOZNIUK KELL, NAGYON ÓVATOSAK AZ ÜGYFELEKKEL.

– nyilatkozta csalódottan Cari.

Magyarországon válságba sodorja a szexmunkásokat a vírus

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete (SZEXE) a brit helyzetre úgy reagált, hogy felesleges olyan kéréssel fordulniuk a kormányhoz, mint a brit ECP, mivel

Magyarországon az állam el sem ismeri a szexmunkások létezését.

Földi Ágnes, a SZEXE elnöke szerint  az utóbbi hónapokban rengeteg szexmunkás feladta eddigi tevékenységét, és máshol keres munkát. Sőt, tavasszal az egyesület adományt gyűjtött azoknak az egyedülálló nőknek, akik még a megélhetésüket és a lakhatásukat sem tudták finanszírozni.  

Az utcán dolgozók este 7 óráig lehetnek kint, visszaesett a forgalmuk, de Földi Ágnes szerint a szobázók sincsenek jobb helyzetben, hiszen vannak olyan szexmunkások, akiknek hetente csak egy-két vendégük van.

A szexmunkát a politika és a hatalom nem tudta felszámolni, de a koronavírus a szakadék szélére lökött bennünket.

A SZEXE ugyanakkor megemlítette, hogy más országok támogatólag reagáltak a kialakult helyzetre, Németországban és Hollandiában a szexmunkások – akár vállalkozóként, akár alkalmazottként – segélyt kapnak.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary)