Bagdy Emőke lezárta a Meseország-ügyet: elhatárolódik a könyvek megsemmisítésétől

labrisz
2020.10.16. 18:01
Úgy tűnik, a Meseország mindenkié gyerekkönyv körül nem csillapodnak a kedélyek, Bagdy Emőkének pedig már nagyon elege van az őt ért támadásokból, amiért elmondta szakvéleményét a kötetről.

A Dúró Dóra által darálóba küldött, LMBTQ-tematikát is felvonultató Meseország mindenkié című gyerekkönyv ügye az utóbbi időben a pszichológustársadalmat is igencsak felkavarta, megosztotta.

Mára megközelítőleg 1300 pszichológus, mentálhigiénés szakember írta alá a valamilyen szempontból a társadalom peremére szorult hősöket bemutató mesekönyv melletti állásfoglalást.

Kapcsolódó

Dúró Dóra a könyvdarálásról: Az állandó nácizás már unalmas

A Mi Hazánk Mozgalom politikusa szerint az igazi veszélyt a homoszexuális propaganda jelenti.

(Azóta maga Orbán Viktor miniszterelnök is utalt a könyvre mint a homoszexuális propaganda eszközére, továbbá Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a könyvből való felolvasás egyenlő a kiskorúak veszélyeztetésével.)

A szakemberek a bárki által elérhető nyílt levélben többek között azt írják, azért veszik védelmükbe a Meseország mindenkié című könyvet, mert szerintük:

  • fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel és emel be a mesék világába
  • nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára
  • más mesékben egyáltalán nem vagy ritkán szereplő karaktereket mutat meg
  • így mind az érintett csoportok, mind a többségi társadalom tagjainak fontos üzenetet hordoz
  • a kirekesztés és a dehumanizálás ellen hat

Az állásfoglalás megfogalmazói azt is hozzáteszik, a könyv nem kötelező olvasmány: mindenki szabadon dönthet arról, hogy megvásárolja-e.

Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy nem létezik olyan, hogy túl korai érzékenyítés, ha a történet és a szöveg az adott korosztálynak megfelelő. A könyv ezek alapján kiváló érzékenyítő eszköz lehet a gyermekeknek, hiszen az ő nyelvükön mesél olyan emberekről, akik velünk élnek, de nem feltétlenül találkoznak velük a mindennapokban

– hangzanak többek között az általuk megfogalmazott érvek.

Mindemellett azt is kijelentik, hogy elhatárolódnak Bagdy Emőke kijelentéseitől, aki korábban sokakhoz hasonlóan szintén éles kritikát fogalmazott meg a komoly indulatokat kiváltó mesekönyvvel szemben.

Elhatárolódunk minden olyan pszichológus, így Bagdy Emőke nyilatkozatától is, amelyek szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, és amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása

– áll a szövegben.

Bagdy Emőke kikéri magának

Minderre Bagdy Emőke a Magyar Nemzetnek írt levelében védte a saját álláspontját, és kérte ki magának az őt ért vádakat, miszerint szakmaiatlan lenne, amit állít, többek között a gyerekek korai, három és hat év közötti érzékenyítéséről. Kiemelte, ő nem olvasta a könyvet, és eredetileg nem is konkrétan annak tartalmához kívánt hozzászólni.

A hosszas szakmai érvelés egyik részlete:

„Számomra az a kritika részéről a legfőbb kérdés, hogy amikor a népesség kilencven százalékában ez a biológiai és szociális nemi illeszkedés jellemző, és zavartalanul végbemegy, ez képviseli a többséget, miért oly fontos a kisebbségi folyamatokra érzékenyítés a meséken keresztül? Az átlagot akarják netán egyesek megváltoztatni?

Tartsuk azt elsősorban fontosnak, ami keveseket érint? Vajon miért? Mert ha az elfogadás és mássági tolerancia elérése volna a cél, akkor nem a 3-6 éves korra kellene koncentrálni, hanem arra a tudatos nevelési folyamatra, amely az iskoláskori időszakkal veszi kezdetét.

Nem kívánok ideológiákhoz csatlakozni se jobbra, se balra, szeretnék a tudomány szolgálója maradni. Tiszteletet kérek, amit magam is megadok másoknak.”

– írta Bagdy Emőke.

Az ügy folytatásaként az ismert klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta mellett is indult egy petíció, amelynek megfogalmazói úgy vélik, a pszichológusszakma egy része egymással karöltve egy ideje módszeresen hangulatot kelt. A petíciók.com alapján a Kiállok Bagdy Emőke pszichológus professzor mellett! című dokumentumot azóta több mint 33 ezren szignózták. 

Az Index is kereste Bagdy Emőkét az ügyben, aki hivatalos Facebook-oldalán pénteken azt írta, hogy a továbbiakban nem válaszol a sajtó kérdéseire. Helyette egy közleményt adott ki, amelynek szövegét változtatás nélkül közöljük:

  1. A szóban forgó mesekönyvről az újságírói kérdésre reagálva válaszoltam csupán, mivel a könyvet nem ismertem korábbról.
  2. Válaszomban szakmai megközelítéssel éltem, amelyet jelenleg is fenntartok, egy adott kor alatt a gyermekek szexuális érzékenyítése nem javallott.
  3. Minden olyan cselekedettől, amely könyvek megsemmisítéséhez, más emberek kirekesztéséhez vezet, elhatárolódom.
  4. Egész munkásságomat arra tettem fel, hogy segítsem az egyén és a társadalom minél harmonikusabb együttműködését, az arra rászorulók beilleszkedésének elősegítésével, a lehető legtámogatóbb közeg létrehozásával.
  5. A többségtől való különbözősége alapján bárki megbélyegzése számomra teljességgel elfogadhatatlan.
    Kapcsolódó

    A hét témája: könyvdarálástól a bestsellerig

    Dúró Dóra szerint a Meseország mindenkié egy homoszexuális „agymosás”. Gryllus Dorka és Nagy Ervin tolmácsolásával kerestük a mesekönyvbotrány okát.