Pataky Attila: Egy válásnak nincsenek győztesei – válásközpont segít a krízisben

2020.10.16. 14:29

A megkötött házasságok fele válással végződik Magyarországon. Ezért az lenne a legfontosabb, ha ez az arány javulna, és az oltár előtt kimondott „igenekre” jóval kevesebb „nem” jutna. Másodsorban az lenne ideális, ha a válások nem borzalmas hercehurcával, haraggal, vádaskodással mennének végbe, hanem a lehetőségekhez képest emberi módon.

Ezt a célt tűzte ki a Válásközpont SzépenVáljEl koncepciója, amelyről az alapító, Galambos Balázs válási mediátor tájékoztatta az Indexet.

Íme az ő házasságának története röviden: 27 éves volt, amikor a feleségével ikergyermekeik születtek, egy kisfiú és egy kislány, de a boldogságuk nem sokáig tartott, a gyerekek születését követően szinte azonnal megromlott a házassága, felesége beadta a válókeresetet. Mint mondja, nincs ezen mit szépíteni, a válása nem sikerült ideálisan, rengeteg felesleges küzdelemmel és tanulsággal járt.

Ezen eltűnődve megvizsgáltam a Központi Statisztikai Hivatal adatait, és azt tapasztaltam, hogy Magyarországon évente negyvenezer esküvő köttetik, amelyeket több száz esküvőszervező cég tesz emlékezetessé, hogy a tökéletes ünneppel büszkélkedni lehessen a Facebookon. Ugyanakkor az évi huszonezer válás esetében eddig nem volt olyan szervezet, amely a szakítani készülő feleket úgy vinné végig a válás fájdalmas procedúráján, hogy a gyermekek a lehető legkevésbé sérüljenek, a váló felek emberek maradjanak, és úgy mondjanak búcsút egymásnak, hogy anyagilag se tegyék egymást tönkre, lelkileg is épek maradjanak, és újra képesek legyenek harmonikus kapcsolatra.

Galambos Balázs ezt a hiányt felismerve hozta létre Magyarország első válásközpontját, a SzépenVáljEl Válásközpontot, hogy segítsen mindazoknak, akik ugyanazon az ingoványos területen keresnek kapaszkodót, amelyen ő is járt korábban.

Elmondása szerint 23 szenzációs szakemberrel működnek együtt, és minden olyan részletre gondolnak, amelyre a válás során szükség lehet: megegyezéspárti ügyvédek, mediátorok, gyerekpszichológusok, gyermekvédelmi szaktanácsadók, szexuálpszichológusok, veszteségfeldolgozó szakemberek, életvezetési tanácsadók, stresszkezelő szakemberek, ingatlanosok, pénzügyi tanácsadók, költöztetők segítik a válni készülő feleket egy méltó, emberi váláshoz, illetve ha netán mégis van együttes szándék, akkor a kapcsolat megmentéséhez.

A szép válás szorgalmazói egy új válási kultúrát szeretnének megteremteni Magyarországon, és ha lehet, „elmenni a felekkel a falig”, hátha megmenthető még a házasság, és felül lehet emelkedni a krízishelyzeten.

Az alapító tájékoztatása szerint hiánypótló kezdeményezését sok ismert hazai személyiség támogatja, többek közt Fodor Rajmund, Gundel Takács Gábor, Harsányi Levente, Horgas Eszter, Kemény Dénes, Oszvald Marika, Pataky Attila.

A támogató hírességek mondandóját itt nézhetik és hallgathatják meg: https://szepenvaljel.hu/sztarok-mondtak-rolunk/

Videóüzenetében Pataky Attila így fogalmaz: „A válásnak nincsenek győztesei.”