Ausztriában a 12 ezret is meghaladta a koronavírussal fertőzöttek száma

Saalbach Hinterglemm, 2020. április 3. A koronavírus-járvány miatt vesztegzár alá vont síüdülőhely, Saalbach Hinterglemm határában őrködnek rendőrök az ausztriai Salzburg tartományban 2020. április 3-án. A járvány terjedée fékezésének érdekében kijárási korlátozás van érvényben Ausztriában. MTI/AP/Kerstin Joensson
Vágólapra másolva!
Ausztriában vasárnapra a 12 ezret is meghaladta a koronavírussal fertőzöttek száma. Ez 2,1 százalékos növekedést jelent a szombati adatokhoz képest.
Vágólapra másolva!

A 12051 fertőzött közül 1056-an részesülnek kórházi kezelésben,

244 beteget kezelnek az intenzív osztályokon.

Továbbra is Tirol tartományban diagnosztizálták a legtöbb esetet (2.690 fő), Felső-Ausztriában 1.916-an, Alsó-Ausztriában pedig 1.863-an fetőződtek meg koronavírussal. A szakértők szerint a számok pozitív tendenciát mutatnak.

A kórházban kezelt páciensek száma ugyanis néhány napja stabil;

míg pénteken még 1.074-en voltak kórházban, vasárnapra már 18-cal kevesebben. A betegek közül 2.998-an meggyógyultak, és 204-en haltak meg a fertőzés következtében.

A koronavírus-járvány miatt vesztegzár alá vont síüdülőhely, Saalbach Hinterglemm határában őrködnek rendőrök az ausztriai Salzburg tartományban 2020. április 3-án. Forrás: MTI/AP/Kerstin Joensson

"Reménykeltőnek" nevezte a számokat Twitteren közzétett üzenetében Rudi Anschober egészségügyi miniszter is. A tárcavezető kifejtette:

a gyógyultak száma magasabb az újonnan fertőzöttekénél;

az elmúlt 24 órában 491 embert nyilvánítottak gyógyulttá, és ezzel egy időben 270-en fertőződtek meg a koronavírussal. Anschober ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy most nem szabad feladni.

A csaknem teljesen néptelen salzburgi Hofstallgasse és fölötte a vár a koronavírus-járvány idején, 2020. április 3-án, amikor kijárási korlátozás van érvényben Ausztriában. Forrás: MTI/AP/Kerstin Joensson

Az osztrák Gallup Intézet felmérése szerint az osztrákok nagy részének hiányoznak hozzátartozóik, ismerőseik és a megszokott szabadidő-tevékenységek is.

Négy emberből hárman tartanak attól, hogy ők vagy családtagjaik valamelyike elkaphatja a koronavírus-fertőzést;

a megkérdezettek 80 százaléka ezzel együtt úgy véli, elegendő tájékoztatást kap, és elégedett a kormány munkájával. A felmérésben részt vevők több mint 90 százaléka ugyanakkor hajlandó volna arra, hogy még hosszabb ideig korlátozza emberi kapcsolatait, és csak akkor hagyja el otthonát, ha az feltétlenül szükséges.

A kormány ígéretet tett arra, hogy hétfőn nyilvánosságra hozza a részleteket az óvintézkedések húsvétot követő esetleges fokozatos feloldásáról.